Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΙ ΚΑΤΣΙΒΕΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ



Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και ο ηθοποιός – καθηγητής δραματικής τέχνης κ. Πάρις Κατσίβελος αποχαιρέτησαν το ημερολογιακό έτος Καβάφη, με μια βραδιά αφιερωμένη στο μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή, στη λήξη του 2013 στο κτήριο  του Ελληνικού ICOMOS (Πειραιώς 73, Κεραμεικός), όπου φιλοξενείται το πολιτιστικό τμήμα του Ομίλου για της UNESCO Πειραιώς και Νήσων.



Η ποιητική βραδιά έτυχε μεγάλης συμμετοχής και προσέλκυσε προσωπικότητες από το χώρο των Τεχνών και του θεάματος και απλούς ανθρώπους που θαύμαζαν ανέκαθεν τη μεστή γραφή του μεγάλου Λυρικού Ποιητή. Ο Πάρις Κατσίβελος, ως ηθοποιός και ως καθηγητής δραματικής τέχνης είχε τη δυνατότητα περί τις τέσσερις δεκαετίες να προσεγγίσει εκατοντάδες φορές την καβαφική ψυχή, τόσο από την πλευρά του ερμηνευτή όσο και από την πλευρά του καθηγητή. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα στον Καβάφη ήταν το τέταρτο για φέτος, που ετοίμασε. Ο Πάρις Κατσίβελος το παρουσίασε ως φόρο τιμής στον ποιητή. Ο κ. Κατσίβελος ετοίμασε ένα ιδιαίτερο «ταξίδι» στην ποίηση του Καβάφη. Επέλεξε  κι ερμήνευσε  ποιήματα του Καβάφη, σε μια ενιαία δομημένη παρουσίαση μόνο με ποίηση, χωρίς εισηγήσεις, τοποθετήσεις, αναφορές, αναλύσεις, εκτιμήσεις, θεωρητικές παρεμβάσεις και σχόλια. Υπήρξε μόνο η ποίηση του Καβάφη και οι ταξιδευτές της, μόνο οι ταξιδιώτες της συγκεκριμένης βραδιάς και η καβαφική ψυχή. Την ιδιαίτερη αυτή παράσταση  συνόδευσε στο πιάνο ο μουσικός κ. Λευτέρης Μαυρομάτης. Η βραδιά είχε τρείς ευρείες νοηματικές ενότητες που διασυνδέονταν και διαπλέκονταν μεταξύ τους, σε μία ενιαία ενότητα. Η πρώτη ενότητα και η τελευταία αφορούσαν σε ποιήματα, αγαπημένα, γνωστά μας,  εμβληματικά, που ο μεγάλος τραγικός και λυρικός ποιητής μας κληροδότησε. Η μεσαία ενότητα περιείχε τα αισθαντικά ή «αισθητικά», όπως θα τα έλεγε ίσως και ο ίδιος ο ποιητής. 

Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, παρουσία της ηθοποιού κ. Κωνσταντίνας Σαββίδου, της στιχουργού και συγγραφέως κ. Σέβης Τηλιακού, του σκηνοθέτη κ. Γεώργιου Κάκη Κωνσταντινάτου, της Προέδρου του Συλλόγου Ελληνορουμανικής Φιλίας κ. Μανουέλας Μαρινέσκου και άλλων τόνισε σε δήλωσή του: «Ο Πάρις Κατσίβελος ερμηνεύοντας τα ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη μετέδωσε τη σοφία και το φως που χαρακτήριζε όχι μόνο το μεγάλο λυρικό και τραγικό ποιητή αλλά χαρακτηρίζει και τον ίδιο. Σε μία γκρίζα εποχή που έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη την ουσιαστική σκέψη και δράση μέσα από ένα αισιόδοξο πρίσμα οφείλουμε να μη λησμονούμε την αξία των Τεχνών που μας οδηγούν στο φως». 



Την Ποιητική Βραδιά στήριξαν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Δημιουργία ή και συνέχιση της λειτουργίας «Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βιβλιοπρόταση | Η χίμαιρα του Σεμπαστιάνο Βασάλι | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

  Σειρά: Σύγχρονη Λογοτεχνία, 85 Τίτλος: Η χίμαιρα Συγγραφέας: Σεμπαστιάνο Βασάλι ISBN: 978-960-208-434-2 Σχήμα: 12 x 18 εκ. Σελ...