Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ



Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με το Σύλλογο των Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής παρουσίασε το βιβλίο του πατρός Γενναδίου (Νικολάου Μαυράκη), τέως Διευθυντή της Μεγάλης του Γένους Σχολής, με τίτλο: Νίκος Μαυράκης. Ο Δάσκαλος της Πόλης στο κτήριο του Ελληνικού ICOMOS στον Κεραμικό με μεγάλη συμμετοχή πριν από λίγες ημέρες.

Ο Πατέρας Γεννάδιος (Ν. Μαυράκης) Συγγραφέας του βιβλίου καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής Δρ Σταύρος Ι. Αρβανιτόπουλος, Δρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας έδωσαν στους παρευρισκόμενους την μοναδική ευκαιρία να ακούσουν αποσπάσματα του βιβλίου.

Μέσα από το αυτοβιογραφικό αυτό έργο αναδεικνύεται όχι μόνο η εξαιρετικά σημαντική προσωπικότητα του συγγραφέα, που έπαιξε καίριο ρόλο στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων της Κωνσταντινουπόλεως κατά τις τελευταίες τέσσερις και πλέον δεκαετίες, αλλά και ολόκληρη η πορεία των Ρωμιών της Πόλης από τη δεκαετία του 1930 έως σήμερα από το χέρι ενός αντικειμενικού μεν κριτή, αλλά με προσωπική ανάμιξη στα γεγονότα και με ακριβοδίκαιη καταγραφή των βιωμάτων του. Εκτίθενται χωρίς ωραιοποίηση και εσκεμμένες αποσιωπήσεις οι επί δεκαετίες αβλεψίες, οι κακοί χειρισμοί, η επιπόλαιη αντιμετώπιση από το ελληνικό κράτος και τους εκπροσώπους του των προβλημάτων της Ελληνικής Κοινότητας και ιδίως των ζητημάτων που σχετίζονται με την παιδεία στην Πόλη, αλλά και οι χρόνιες παθογένειες της ίδιας της Κοινότητας, η ολέθρια έλλειψη πνεύματος αλληλεγγύης, η μοιρολατρική ή και υποβολιμιαία αδράνεια που συχνά επιδεικνύουν κοσμικοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες, η διαφορετική στάση των οποίων θα μπορούσε να αποτρέψει πληθώρα δεινών. Εξ άλλου, παρακολουθεί την πορεία του εμβληματικού εκπαιδευτικού οργανισμού από την ακμή στην ταχεία διολίσθηση ως τα πρόθυρα του αφανισμού, τη σταθεροποίηση της προηγούμενης δεκαετίας και τη σημερινή μικρή αλλά ορατή ανάκαμψη.

Τέλος, εκτός του συγγραφέα και της σημασίας του έργου, έγινε ακόμη αναφορά στην ιστορία της Σχολής και στη συμβολή του Συλλόγου στη δράση της.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κ. Ιωάννης Μαρωνίτης στον χαιρετισμό του τόνισε: «Ο Ελληνισμός στην Κωνσταντινούπολη πέρασε από δυσμενείς συνθήκες αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για την πολύπλευρη δραστηριότητά του. Ο μεγάλος Δάσκαλος της Πόλης, Πατέρας Γεννάδιος ως ένα ζωντανό παράδειγμα εκείνης της εποχής μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο την αξία της εκπαίδευσης στην ζωή των αποδήμων Ελληνικών οικογενειών με μεστό και αληθινό λόγο αλλά και αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία».

Την Παρουσίαση του βιβλίου στήριξαν οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Δημιουργία ή και συνέχιση της λειτουργίας «Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βιβλιοπρόταση | Ο καημός κάθε γυναίκας | Έρικα Γιονγκ | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

  Σειρά: Σύγχρονη Λογοτεχνία, 127 Τίτλος: Ο καημός κάθε γυναίκας Συγγραφέας: Έρικα Γιονγκ ISBN: 978-960-208-536-3 Σχήμα: 14 x 21 εκ....