Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» 17 έως 20 Δεκεμβρίου

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου: Ο Παναγιώτης Ζαφειρίου θυμάται τα παλιά…
-το ακορντεόν στην ελληνική μουσική-



Ακόμη μια Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου, που είναι αφιερωμένη στο ακορντεόν ως σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 22.30΄. Αυτή τη φορά, ο γνωστός ακορντεονίστας Παναγιώτης Ζαφειρίου «θυμάται τα παλιά…» και επιχειρεί μια μουσική αναδρομή σε εποχές μαγικές, αλλοτινές. Τον συνοδεύουν ο Δημήτρης Σανδάλης στο κοντραμπάσο και ο Σπύρος Παπανικόλας στην κιθάρα. Το πρόγραμμα επιμελείται ο Ηρακλής Βαβάτσικας.

Πρόκειται για μια πρόταση του Ηρακλή Βαβάτσικα, που αγκαλιάστηκε από το «Πέραν», και αφορά στην παρουσίαση από σύγχρονους σολίστες του ακορντεόν, διαφορετικών προγραμμάτων ο καθένας, με κοινό σημείο αναφοράς τη «θέση» του οργάνου στην ορχήστρα. Δηλαδή, προγράμματα επικεντρωμένα σε μουσικές και τραγούδια όπου το κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας θα είναι το ακορντεόν, όπως τότε, την περίοδο 1920-1932, που το μπουζούκι εξέλειπε σαν κυρίαρχο σολιστικό όργανο της λαϊκής ορχήστρας και πρωταγωνιστούσαν, κυρίως, το βιολί, το μαντολίνο και η αρμόνικα, που μεσουρανούσε επί 30 χρόνια ως λαϊκό όργανο στην Ελλάδα, πριν αντικατασταθεί από το ακορντεόν. Η ιδέα αυτή του Ηρακλή Βαβάτσικα βασίζεται στη μελέτη του σχετικά με τη «θέση» της αρμόνικας στη μουσική της περιόδου 1920-1932 και, ιδιαίτερα, στον προπολεμικό μουσικό Αντώνη Αμιράλη, ή αλλιώς «Παπατζή».

Ο Αντώνης Αμιράλης γεννήθηκε το 1896 στο Κορδελιό της Σμύρνης και ήταν συνθέτης, στιχουργός και ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες δεξιοτέχνες της αρμόνικας, ο οποίος είναι άγνωστος στον κόσμο. Είχε ηχογραφήσει 68 ορχηστρικά κομμάτια, εκ των οποίων τα 25 είναι γνωστά, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε χέρια συλλεκτών. Ήταν μουσικός  μιας εποχής που οι συνθέτες με τους οργανοπαίχτες, τους στιχουργούς, τους τραγουδιστές είναι όλοι ένα, όταν το δημοτικό τραγούδι μεταλλάσσεται στην πρώτη του –καταγεγραμμένη, τουλάχιστον- ρεμπέτικη μορφή. Αυτή η εποχή ουσιαστικά «εκπαιδεύει» την επόμενη γενιά του ρεμπέτικου, που όλοι γνωρίζουμε και έχει περάσει πια στο DNA μας, τον Μάρκο, τον Τσιτσάνη κτλ. Οι νέοι μουσικοί που ήρθαν από τη Σμύρνη έδωσαν την αισθητική πλευρά αυτής της μουσικής. Η συγκεκριμένη μελέτη του Ηρακλή Βαβάτσικα αποσκοπεί στην ανάδειξη ενός ρεπερτορίου, το οποίο ήταν κρυμμένο σε συρτάρια συλλεκτών.

Αφιερωμένες  -και αφοσιωμένες- βραδιές, λοιπόν, στην, παρεξηγημένα χαμένη στο χρόνο, αρμόνικα και την τεχνική του μουσικού θρύλου και βιρτουόζου Αμιράλη, ο οποίος μπόρεσε να περικλείσει, αλλά και να αναπτύξει τα κυρίαρχα μουσικά μοτίβα της εποχής εκείνης και να δημιουργήσει, ταυτόχρονα, έναν δικό του κώδικα παιξίματος στα κουμπιά του, εκφράζοντας με ένα συναρπαστικό τρόπο τη μουσική της εποχής του.
Είσοδος: 3 ευρώ/άτομο. 

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου: Γιώργος Ξηντάρης - Κατερίνα Τσιρίδου
        «γκελ, γκελ, καϊξή»



Από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, και κάθε Παρασκευή, στις 23.00΄, στη σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» σμίγουν δυο εξαιρετικοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες, ο αυθεντικός κι ανεπηρέαστος από τάσεις και μόδες Γιώργος Ξηντάρης και η μελωδική και γνήσια Κατερίνα Τσιρίδου, για να μας παρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι σε ρεμπέτικα και λαϊκά μονοπάτια, με τραγούδια που δε χορταίνουμε να ακούμε και να χορεύουμε. Μαζί τους ο Αντώνης και ο Θοδωρής Ξηντάρης (μπουζούκι-φωνή) και ο Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα-φωνή).
Είσοδος: τραπέζι: 5 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο.

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου: Έλληνες και Τούρκοι στο καφέ αμάν του «Πέραν»



Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 22.30΄, η γνωστή  ορχήστρα του «Πέραν», «Έλληνες και Τούρκοι», επιστρέφει ανανεωμένη για να μας χαρίσει αξέχαστες βραδιές με ήχους και μουσικές Δύσης και Ανατολής, προσφέροντας ουσιαστική διασκέδαση και ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μικρασιάτικα, τούρκικα, ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, «δένοντας» αρμονικά το μπουζούκι με το κανονάκι, το λαούτο και το σάζι, την ελληνική γλώσσα με την τουρκική. Οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του καφέ αμάν της πόλης συνυφαίνουν ένα πολύχρωμο μουσικό χαλί, αποδεικνύοντας πως η μουσική δεν έχει σύνορα.

Την ορχήστρα αποτελούν οι: Ροδή Γκιούλ-τραγούδι, Παναγιώτης Μπαρμπερίου-τραγούδι/τζουράς, Σπύρος Γκούμας–μπουζούκι, Ανθούλα Μίχου-τραγούδι, Ορέστης Μαυρόπουλος–βιολί, Στέλιος Βαρβέρης–ούτι/κιθάρα, Λουκάς Μεταξάς-κοντραμπάσο, Ανδρέας Νιάρχος –κρουστά.
Είσοδος: τραπέζι: 5 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, μεσημέρι:  «εδώ Κωνσταντινούπολη»
o Fahri Karaduman με τον Γρηγόρη Νταραβάνογλου και τον Μανώλη Καρπάθιο


Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στις 3 το μεσημέρι, ο σπουδαίος βιολιστής Fahri Karaduman έρχεται από την Κωνσταντινούπολη για να συμπράξει στη μουσική σκηνή του «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» με τους Γρηγόρη Νταραβάνογλου (φωνή)  και Μανώλη Καρπάθιο (κανονάκι), σε ένα πρόγραμμα fasil με ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, αναβιώνοντας έτσι τους μεΐχανέδες, τις πολυτελείς ταβέρνες των Ρωμιών. Μαζί τους οι: Γιώργος Παππάς (ούτι), Χρυσάνθη Γκίκα (πολίτικη λύρα), Γιώργος Τζανέτος (κρουστά) και Μιχαέλα Αρχοντή (κρουστά).

            Διάσημος μουσικός της νεώτερης γενιάς στην Τουρκία, ο Fahri Karaduman, γόνος μεγάλης μουσικής οικογένειας, κατάγεται από την Urfa και ακολουθεί τα μουσικά χνάρια του διάσημου αδερφού του Halil Karaduman (1959-2012), ενός από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες στο κανονάκι, αλλά και σπουδαίου τραγουδιστή και συνθέτη. Μένει μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη και συνεργάζεται με τους πιο γνωστούς τραγουδιστές της Τουρκίας, όπως Bulent Ersoy, Orhan Gecenbay, Muazzez Ersoy κ.ά. Έχει προσωπική δισκογραφία και πρόσφατα κυκλοφόρησε ο δίσκος του με τίτλο «TURKISH RED VIOLIN».
Είσοδος: τραπέζι: 5 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, βράδυ: «το περιβόλι της παράδοσης»


Ακούσματα, χοροί και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, διαλεγμένα απ’ το περιβόλι της μουσικής μας παράδοσης, στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 22.00΄.
Καταξιωμένοι μουσικοί, παλιότεροι και  νεότεροι, σμίγουν στη σκηνή, καλωσορίζοντας τις γιορτές: ο Νίκος Φιλιππίδης στο κλαρίνο, ο Κώστας Φιλιππίδης στο λαούτο, ο Ανδρέας Παπάς στα κρουστά, ο Χρήστος Δαλιάνης στο βιολί και ο Κλέαρχος Κορκόβελος στο τσίμπαλο. Μαζί τους η Ανδριάνα Μόκα και ο Παναγιώτης Σδούκος ενώνουν τις φωνές τους και υπόσχονται μια αξέχαστη βραδιά.
Είσοδος: τραπέζι: 5 ευρώ/άτομο, μπαρ: 3 ευρώ/άτομο. 




Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210-25.33.896

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βιβλιοπρόταση | Ο καημός κάθε γυναίκας | Έρικα Γιονγκ | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

  Σειρά: Σύγχρονη Λογοτεχνία, 127 Τίτλος: Ο καημός κάθε γυναίκας Συγγραφέας: Έρικα Γιονγκ ISBN: 978-960-208-536-3 Σχήμα: 14 x 21 εκ....