Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΙΖΟΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΓΟΡΓΟΝΕΣ

23.  “Η Oικογένεια VanderThanou ” “THE VANDER THANOU’S”




VanderThanou  Tolis and Fofi    
4th floor, strabe st Nikola, Einthoven
Netherlands  
( Μικρή πινακίδα από κουδούνι στο Αιντχοβεν – Ολλανδία )

Καρπός της σχέσεως του Τόλη ( Tolis ) με την Φώφη ( Fofi ) ήταν ο Ιάκυνθος ( Iakinthos ), ένα ζωηρό και ωραιότατο κοριτσάκι με ξανθές μπούκλες και κόκκινα μαγουλάκια που όλο γελούσε.   

Στην πραγματικότητα, έτσι για την ιστορία, ο Τόλης παλιά ονομαζόταν Ελισάβετ και ήταν  μοναχοκόρη του καπτά - Σπύρου και της κυρά  Λούλας  από την Ανδρο που μένανε χρόνια στον Πειραιά, νοικοκύρηδες άνθρωποι, της σειράς, με δικό τους διαμέρισμα στο Πασαλιμάνι, εξοχικό στο Μπατσί και επίσης 2 μικρές γκαρσονιέρες  που νοίκιαζαν και παίρνανε καλό  νοίκι στο Κερατσίνι.

Αντροκόριτσο από μικρό  η Ελισάβετ, καυγατζίδικο και επιθετικό, όλο έβριζε Χριστοπαναγίες, κάπνιζε και χτυπιότανε με τα αγόρια στα ίσα. Γύρναγε με σπασμένη μύτη και μώλωπες απ’ τα παιχνίδια, έπαιζε ποδόσφαιρο, χειρονομούσε ανδρικά και χάϊδευε τ’ αρχίδια της,  όπως κάνανε τα αγόρια   Ο   μπαμπάς  της Ελισάβετ ήθελε γιό,  πουτσαρά με μεγάλα αρχίδια και έτσι μεγάλωνε την Ελισάβετ, που όσο μεγάλωνε τόσο έμοιαζε στο πρότυπό του, ακόμη και στην ανεξήγητη μελαγχολία που την έπιανε ξαφνικά, όπως έβλεπε ο Καπτα - Σπύρος που  έπιανε όλους τους άνδρες κάποια στιγμή, σαν να τους σφύριζε κάποιος περαστικός επικίνδυνος ίσκιος κάτι στο αυτί.  Εφυγε στην Ολλανδία όταν έγινε δεκαοκτώ για να σπουδάσει αρχιτεκτονική… είπε. Και δεν ξαναγύρισε ποτέ στον Πειραιά.   Εγραφε στους δικούς της συχνά, τους έλεγε παραμύθια,  για χρήματα και επιχειρήσεις και δόξα.   Εκανε διάφορες δουλειές, της άρεσε  το τραγούδι και είχε ωραία φωνή.  Tελευταία τραγουδούσε οπερέττες και άριες σ’ ένα πολυτελές μπουρδέλο στο Αϊντχόβεν.  Στο τέλος τα άλλαξε όλα μέσα κι έξω. Πήρε άλλο όνομα και έγινε Τόλις ( tolis ) αλλά κόλλησε και το  Vander  για να ενσωματωθεί καλύτερα  στην νέα του πατρίδα,  Tolis Vander Thanou.       

Η Φώφη πάλι,  ονομαζόταν παλιά Λουκάς και  ήταν ο δεύτερος γιός του  κυρίου Γιάννη και της κυρίας Δήμητρας  από τη Θήβα, μικροκτηματίας ο κυρ Γιάννης, μικρο παραγωγός - κρεμμύδια και πατάτες που τα πούλαγε στη λαϊκή στην Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια μαζί με τη γυναίκα του  κάθε Σάββατο, της σειράς άνθρωποι μετρημένοι, με δικό τους σπιτάκι στο συνοικισμό στη Θήβα,   είχαν και μόνιμο πόστο στη λαϊκή με άδεια από το δήμο.  Αργότερα πήραν  άδεια περιπτέρου  στην κεντρική πλατεία στη Θήβα και έκοψαν από τη Λαϊκή. 

Η μαμά  του  Λουκά, η κυρία Δήμητρα,  ήθελε κορίτσι να τη βοηθάει και να τη στηρίζει, το μεγάλωσε έτσι, από αντίδραση στον άντρα της και στον μεγάλο της γιό που ήταν ίδιος φτυστός ο άντρας της που την χτυπούσε και την έβριζε..   Πάντα έπαιζε το γυναικείο ρόλο ο Λουκάς, Ηταν η Μαντώ Μαυρογένους στα σχολικά έργα, και η Ηλέκτρα αργότερα. Μετά τα παράτησε όλα και έφυγε στην Ολλανδία όταν έγινε δεκαοκτώ. Και δεν ξαναγύρισε ποτέ στη Θήβα.  Εγραφε στους δικούς του συχνά, τους έλεγε παραμύθια,   για χρήματα και κέρδη και επιχειρήσεις και δόξα.   Εκανε διάφορες δουλειές, του άρεσε  το  θέατρο.  Του άρεσαν τα αγόρια αλλά δεν του αρκούσε.  Στο τέλος τα άλλαξε όλα μέσα κι έξω. Πήρε άλλο όνομα και έγινε  Φώφη ( Fofi ) και αργότερα  και άλλο επώνυμο και έγινε Thanou, το επώνυμο του άνδρα της, παραδοσιακά,   Fofi Vander -  Thanou.

Η Fofi  και ο Τolis, έτσι  για την ιστορία, γνωρίστηκαν στο γήπεδο στην Αϊντχόβεν, όταν ήρθε να παίξει ο Ολυμπιακός, εκείνοι αγόρασαν εισιτήρια και πήγαν στην κερκίδα με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού.  Κάθησαν τυχαία δίπλα - δίπλα και γνωρίστηκαν.  Συμπαθήθηκαν αμέσως με την πρώτη ματιά και μετά άρχισαν να συναντιούνται και  έγιναν γρήγορα ζευγάρι.

Απέκτησαν ένα ζωηρό και  όμορφο κοριτσάκι που το ονόμασαν Υάκινθο (Iakinthos). Που όσο μεγάλωνε τόσο ζωήρευε και σκλήραινε.  Με έντονα χαρακτηριστικά,  μυώδες κορμί, σχεδόν ανύπαρκτο στήθος, σφριγηλό κώλο, δυνατά μέλη και μεγάλο θάρρος στην ψυχή.  Ηταν πρώτο σε όλα, στα μαθήματα και στα αθλήματα.  Φορούσε πάντα παντελόνια και κοντά  t - shirt και του άρεσε να γαμάει τα κοριτσάκια  με το μικρό απαλό μουνάκι του.


 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΙΖΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βιβλιοπρόταση | Η χίμαιρα του Σεμπαστιάνο Βασάλι | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

  Σειρά: Σύγχρονη Λογοτεχνία, 85 Τίτλος: Η χίμαιρα Συγγραφέας: Σεμπαστιάνο Βασάλι ISBN: 978-960-208-434-2 Σχήμα: 12 x 18 εκ. Σελ...