Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ" ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ στο Polis Art Cafe

ΕΚΔΗΛΩΣΗ


Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015


Ο συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης στο Polis Art Cafe.



Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Πέπη Ρηγοπούλου (Καθηγήτρια στον τομέα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Επικοινωνιακών Εφαρμογών & Τεχνολογίας του Καποδιστριακού Αθηνών), Μιμή Ντενίση (Ηθοποιός - Συγγραφέας), Βασίλης Μεϊχανετσίδης (Ιστορικός - μέλος της International Association of Genocide Scholars).

Η παρουσίαση του βιβλίου ''ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ'' θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στο
Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αρσάκειο Μέγαρο, τηλ 2103249588). 



ΒΛΑΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ Μικρά Ασία 
Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός (1908-1923)
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Σειρά: Δοκίμια – Μελέτες
Σελίδες: 336 • Σχήμα: 14,5x20,5
ΙSBN: 978-960-569-495-1 • Τιμή: 14,99 €


Τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διαδικασία μετασχηματισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1908-1923 προκαλούσαν πάντα μια αμφιθυμία. Η υποβάθμιση της σημασίας τους, η απόκρυψη του αριθμού των θυμάτων, η απενοχοποίηση του τουρκικού εθνικισμού, ακόμη και η αιτιολόγηση της γενοκτονίας των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, υπήρξαν κοινός τόπος στη μετά το '22 Ελλάδα. Ο ελληνισμός της Ανατολής και η καταστροφή του δεν αποτέλεσαν μέρος των νεοελληνικών επιστημονικών προτεραιοτήτων. Έτσι, εκτός από τα γεγονότα στην Ανατολή και άλλα φαινόμενα που σχετίζονταν με τον εξωελλαδικό ελληνισμό, όπως η Διασπορά, οι Έλληνες στη Σοβιετική Ένωση κ.ά. τέθηκαν στο περιθώριο του νεοελληνικού ενδιαφέροντος.

Το βιβλίο περιγράφει όλα τα γνωστά και κυρίως άγνωστα γεγονότα εκείνης της περιόδου και χωρίζεται σε πέντε επιμέρους θεματικές ενότητες, οι οποίες διατηρούν την αυτοτέλειά τους, διευκολύνοντας έτσι τον αναγνώστη. Οι ενότητες είναι: το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου έγινε ο μετασχηματισμός και κορυφώθηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή, τα ιστορικά γεγονότα που εκκινούν με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εκστρατεία της Καλλίπολης, οι ευθύνες όλων των πολιτικών δυνάμεων εκείνης της εποχής, το Προσφυγικό Ζήτημα και τέλος, οι σύγχρονες ιδεολογικές συγκρούσεις για την ιστορική μνήμη και οι προσπάθειες αναθεώρησης της ιστορίας όπως αποτυπώθηκαν τόσο με την ακύρωση της Δίκης των Έξι, όσο και με το φαινόμενο της άρνησης της Γενοκτονίας.


Μία μελέτη από τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη που διασαφηνίζει σκοτεινές πλευρές του απωθημένου παρελθόντος της Ελλάδας, συμμετέχοντας στη συζήτηση για κρίσιμα ιστορικά γεγονότα που προκαλούν διαφωνίες μέχρι και σήμερα.



 




Ο συγγραφέας

Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Βασικές του σπουδές είναι τα μαθηματικά και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές (Φυσικομαθηματική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη συγγραφή της Ιστορίας της ελληνικής διασποράς στα βορειοανατολικά παράλια του Εύξεινου Πόντου. Έχει εκδώσει και επιμεληθεί 15 βιβλία. Έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα για τα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Από το 1987 αρθρογραφεί σε εφημερίδες (Η Καθημερινή, Ελευθεροτυπία κ.ά.) και περιοδικά. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης, συμμετείχε σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΙΡΟΣ» ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 18:00 ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  Οι Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ και ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου   Μια φορά ήταν ο κ...