Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΔιαβάΖΟΥΜΕ 30+1 BΙΒΛΙΑ για την Άνοιξη...


φωτογραφία ΝΙΚΟΛΕTΤΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ





1.     ΜΑΡΙΑ ΚΑΒΟΥΡΗ «Τρία Μ στο Ποτάμι»
 Εκδόσεις Λεξίτυπον




…Κομμάτι-κομμάτι χαράμιζα το σώμα μου σε ίσκιους. Ίσκιους που δεν έβρισκαν πρόσωπο να τους καθορίσει, να τους ονομάσει… Μια ζωή με ψευδώνυμα και μάσκες άφηνα τις σκιές να με σμιλέψουνε…




2.     ΜΑΝΙΝΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ «Αόρατα Κορίτσια»
Εκδόσεις Παπαδόπουλος




 Τα κορίτσια διασχίζουν τις θάλασσες του χρόνου.
Τα κορίτσια αγωνίζονται, βαδίζουν, ελπίζουν.
Επιζούν χάρη σε συμπτώσεις, χάρη στη συμπόνια αυτών που δεν τα βλέπουν.
Παλεύουν για να μην ξεχωρίσουν, να μη σκαλώσει πάνω τους κανένα βλέμμα.
Κουρνιάζουν μέσα στο πλήθος και γίνονται μητέρες και γιαγιάδες άλλων κοριτσιών.


Σμαρώ, Ελπίδα, Ζωή. Τρεις γενιές γυναικών αφηγούνται αριστοτεχνικά τις μικρές ιστορίες τους, από την Μικρά Ασία του '22 μέχρι την Ελλάδα του μέλλοντος. Η πρώτη είναι ηθοποιός, η δεύτερη σεναριογράφος, η τρίτη κάμεραγουμαν. Το κοινό τους σημείο είναι ότι κρύβονται πίσω από ανδρικές ταυτότητες για να επιβιώσουν, είτε στον χώρο του θεάματος είτε στην απλή καθημερινότητα...

Τα κορίτσια είναι αόρατα μέσα στα αόρατα καραβάνια των ξεριζωμένων της Ιστορίας,  είναι όμως ζωντανά στο νέο μυθιστόρημα της Μανίνας Ζουμπουλάκη, που διατρέχει στο ρυθμό τους το δρόμο που οδηγεί από το μακρινό παρελθόν στο αόρατο αύριο.


3.     ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΠΑΥΛΟΥ – ΚΑΤΡΑΚΗ «Διάφανη Κιμωλία» Εκδόσεις Το Ανώνυμο Βιβλίο






Γραπώθηκα την τελευταία στιγμή από την χειρολαβή του τρένου. Πίσω μου αφήνω τις βαλίτσες μου, γεμάτες από αναμνήσεις και συνήθειες. Τίποτα δεν κρατώ από την παλιά μου ζωή.

4.     ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ «Απόηχοι» Εκδόσεις Ινφογνώμων




«Τη μοίρα που γράφτηκε στην παλάμη του αριστερού χεριού μου την γνώρισα στον πάγκο ενός πλανόδιου αγοριού σε ένα από τα αυγουστιάτικα σοκάκια που οδηγούν στην Piazza Navona  της Ρώμης.»

«...κι ένας ψίθυρος ανεπαίσθητος
πλανιέται μες στο πηχτό σκοτάδι
πάνω σ’ ερείπια ναών και είδωλα πέτρινα
θαμμένα όνειρα σε ξεχαμένα δάση...»

         Μια ποιητική συλλογή γεμάτη απόηχους.
         Είναι οι απόηχοι των  ανεκπλήρωτων ελπίδων μας.
Οι απόηχοι όσων χάθηκαν ή όσων δεν έχουμε ζήσει ακόμα.


5.     «ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ - ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ»
 Απόδοση: Γιώργος Ξενίας   Εκδόσεις Γαβριηλίδης


  Κι αν κάποιοι ζουν για χρόνια ευτυχισμένοι, αρκεί μια ώρα σύντομη για να θρηνήσουν και να σπαράξουν. Κι αν χάρη σε γενιά αρχαία ή ξακουστή κάποιοι άλλοι λάμπουν, σε μία στιγμή η αίγλη τους μπορεί να δύσει. Τίποτα που κινείται κάτω από τον ήλιο δε μένει αήττητο μπροστά στο θάνατο και αναλλοίωτο μπροστά στη μοίρα.






6.     «ΣΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ»
 Ευθυμία Αθανασιάδου  Εκδόσεις Έξη






Γεννήθηκα ένα χειμωνιάτικο απόγευμα σε ένα παγωμένο φτωχικό. Οι γονείς μου ορφανοί και οι δύο έφυγαν από την Ανδριανούπολη για ένα καλύτερο αύριο. Μπορεί να στερήθηκα πολλά πράγματα, την αγάπη όμως ποτέ. Μέχρι που η αρρώστια χτύπησε αλύπητα τον πατέρα μου. Κάθε μέρα που περνούσε ήταν και χειρότερη. «Να έχεις μια καλύτερη ζωή», μου ευχήθηκε μια μέρα πριν κλείσει τα μάτια της η μάνα μου. «Πεθύμησε τον πατέρα σου και θέλησε να τον βρει», μου είπαν όταν μικρό παιδί στεκόμουν σιωπηλά στην κηδεία της. Έτσι με έναν μπόγο με τα ελάχιστα υπάρχοντά μου ξεκίνησα το ταξίδι της ζωής. Στάθηκα τυχερή και βρήκα δουλειά σε ένα καπνομάγαζο για να μπορώ να πηγαίνω σχολείο. Άρχισα να ονειρεύομαι πάλι… μέχρι εκείνη τη νύχτα… η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά σε αντίθεση με τα βήματά μου… και μετά πόνος… Όταν η ψυχή σου κομματιάζεται και το μόνο που εύχεσαι είναι να σταματήσεις να υπάρχεις, από πού μπορείς να αντλήσεις δύναμη για να σταθείς ξανά στα πόδια σου;
Με λένε Αρετή. Όπως όλοι μας, έχω κι εγώ τη δική μου ιστορία. Μια ιστορία γραμμένη μέσα στην ψυχή μου. Αυτοί που ήταν πρωταγωνιστές, ίσως να μην τη θυμούνται καλά, ή και να μην υπάρχουν, πια δεν ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι την έζησα... και θα υπάρχει μέσα μου όσο ζω.



7.     «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΗ ΜΥΡΝΑ» Μέλιος Πίτσιας
Εκδόσεις Ινφογνώμων



…Ο γητευτής δεν γύρισε ποτέ πια στη Μύρνα!
Αυτός ήταν ένας τόσο σκληρός άνδρας, που θα προτιμούσε να καλπάζει στους αιώνες, πάνω σε ένα άλογο που το δάμασε και δεν το δάμασε, παρά να γυρίσει πίσω ηττημένος. Αλλά και το άλογο, για να μη μαθευτεί ότι κάποιος το ατίμασε, δεν θα επέστρεφε ποτέ νικημένο στη Μύρνα. Έτσι, κανένας από τους δύο δεν θα καλούνταν να πληρώσει το βαρύ φόρο της ταπείνωσης, στο ασυμβίβαστο παιχνίδι της υπεριφάνειας. Υπήρχαν, βέβαια, μερικοί που πίστευαν ότι, ο γητευτής θα γυρίσει καβάλα στο άλογο μετά από τετρακόσια χρόνια. «Θα επιστρέψει μια Κυριακή που μοιράζουν βάγια», έλεγαν.
Αλλά αν συνέβαινε αυτό, θα ήταν εντελώς μάταιο, γιατί δεν θα έβρισκαν κανέναν στον τόπο αυτό να τους θυμάται και να τους περιμένει. Οι άνθρωποι θα μιλούσαν μια ακατανόητη γλώσσα, θα ξεχνούσαν τα παλιά τραγούδια και τους λεβέντικους χορούς. Δεν θα ήξεραν να χορεύουν με το κλαρίνο, το νταούλι, το ζουρνά και την λύρα. Ο χαριτωμένος τόπος θα είχε καταντήσει μια απέραντη έρημος. Οι πηγές και τα ποτάμια της αληθινής ζωής θα στέρευαν και η γλώσσα των ανθρώπων θα κολλούσε στο λαρύγγι τους από τη δίψα. Δεν θα υπήρχαν άλογα και γητευτές και κανένας πια δεν θα κτυπούσε την πόρτα του μύθου!…


8.     «ΜΕ ΜΟΛΥΒΙ ΦΑΜΠΕΡ ΝΟΥΜΕΡΟ ΔΥΟ» Άλκη Ζέη
Εκδόσεις Μεταίχμιο





Η Άλκη Ζέη αφηγείται την ιστορία των νεανικών της χρόνων, «το παραμύθι της ζωής της», που ξεδιπλώνεται από τη Σάμο ως την Αθήνα, από τη δικτατορία του Μεταξά και τα Δεκεμβριανά, έως το 1945, τη μέρα του γάμου της με τον Γιώργο Σεβαστίκογλου, δίνοντάς μας μια σπαρταριστή πινακοθήκη ανθρώπων που έμελλε να σφραγίσουν τη μεταπολεμική Ελλάδα: τη Διδώ Σωτηρίου, τον Κουν, τον Γκάτσο, τον Εμπειρίκο, τη Ζωρζ Σαρή, την κολλητή παιδική της φίλη, τη Μελίνα, τον Πλωρίτη, τον Μποστ, τον Κώστα Αξελό, τον Μίμη Δεσποτίδη και τόσους άλλους…
Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, και με τρόπο μυθιστορηματικό, μας ξεδιπλώνει τα παιδικά και νεανικά της χρόνια με φόντο τα μεγάλα γεγονότα και τα πάθη της ελληνικής ιστορίας τον 20ό αιώνα.
Η συναρπαστική της αφήγηση διανθίζεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μνήμη και πολλή αγάπη χρειάστηκε για να γράψω την ιστορία της ζωής μου. Στο μυθιστόρημα μπορείς να λες ό,τι φαντάζεσαι, να κινείς τους ήρωές σου όπως θέλεις, να τους βάζεις να λένε ό,τι σκέφτεσαι εσύ. Όταν όμως τα πρόσωπα είναι αληθινά, δεν γίνεται ούτε τοσοδά να λαθέψεις, μια και κανείς τους δεν μπορεί πια να σε επιβεβαιώσει ή να σε διαψεύσει. Ευτυχώς που υπάρχει η αδελφή μου και η μνήμη της είναι αλάνθαστη και η ζωή της μπλέκεται με τη δική μου. Μόλις διάβασε αυτά που έγραψα μου είπε: «Έτσι ζήσαμε, έτσι ήταν αυτοί που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε». «Τώρα» της λέω «που ξαναθυμήθηκες την ιστορία μας θα ’θελες να είχαμε ζήσει μια άλλη ζωή;» «Με τίποτα» μου αποκρίθηκε αυθόρμητα. «Με τίποτα» συμπλήρωσα κι εγώ.
Α.Ζ.

9.     «Φως στις σκιές» ΠΕΝΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
 Εκδόσεις Ψυχογιός




Η Ελένη, σύζυγος του Άρη, ζει για δεκαπέντε χρόνια σε μια εικονική πραγματικότητα. Κλεισμένη στο χρυσό κλουβί του γάμου της, τρέφεται με ψέματα, απάτες και προδοσία. Όταν όλα θα αποκαλυφθούν, θα βρει τη δύναμη να φύγει και να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή. Στον δρόμο της θα συναντήσει τον Ορέστη, έναν άντρα που κουβαλά βαρύ σταυρό στις πλάτες του, δίνοντας μάχες για να σώσει τη μονάκριβη κόρη του από τον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών. Οι δοκιμασίες που θα περάσουν θα είναι πολλές και μεγάλες, αλλά το πείσμα τους να διαλύσουν τις σκιές του παρελθόντος και να βγουν νικητές στο φως θα είναι μεγαλύτερο. Αντίθετα ο Άρης θα κληθεί να πληρώσει σκληρό τίμημα για τις παράνομες πράξεις του. Τα θύματα αυτών των πράξεων είναι πολλά, μα για εκείνον δεν είναι παρά… παράπλευρες απώλειες. Θανάσιμα αμαρτήματα, η πλεονεξία και η αλαζονεία του. Όταν όμως έρθει η ώρα να αναμετρηθεί μαζί τους, θα μάθει με τον πιο αμείλικτο τρόπο πως «όλα εδώ πληρώνονται», και μάλιστα με τόκο.
         Γιατί, όταν όλα βγαίνουν στο φως, ή θα λάμψουν ή θα καούν.

10.             ΕΛΣΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ «Τα Κύματα Της Νοσταλγίας»    Εκδόσεις Ψυχογιός




Η ζωή του γιατρού Πέτρου Εμμανουήλ αλλάζει ολοκληρωτικά όταν γίνεται υπαίτιος για τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού. Ύστερα από μια συγκλονιστική αποκάλυψη που ανατρέπει τα πάντα, αποφασίζει να εγκαταλείψει την οικογένεια και τον τόπο του, χωρίς να υποψιάζεται το παράδοξο παιχνίδι που του έστησε χαιρέκακα η μοίρα. Μόνο ο αληθινός έρωτας κατορθώνει κάποια στιγμή ν’ απαλύνει τις πληγές του, να τον λυτρώσει από τον ίδιο του τον εαυτό και να τον βοηθήσει να ξαναστήσει τη ζωή του στη μακρινή Νέα Ζηλανδία! Το αναπάντεχο τηλεφώνημα της κόρης του, ύστερα από είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια, τον αναγκάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να έρθει αντιμέτωπος με όλα όσα διαδραματίστηκαν στην οικογένειά του όσο αυτός ήταν απών.
Άσβεστα μίση, άδηλα μυστικά, φλογεροί έρωτες και ταξίδια στα πέρατα ενός εξωτικού κόσμου αποτελούν τις ψηφίδες ζωής του Πέτρου, σαν χάρτες αυτογνωσίας και κάθαρσης στην ατομική διαδρομή του! Και καταλήγουν να αποδείξουν ότι η σύγκρουση του ανθρώπου με το πεπρωμένο και τη δική του βαθιά κρυμμένη αλήθεια σηματοδοτεί την κορυφαία στιγμή της λύτρωσής του.

11.             ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΡΖΙΔΗΣ «ΑΔΕΙΑ ΔΩΜΑΤΙΑ»
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος






Μια ιστορία για όσους παλεύουν ενάντια στην εικόνα που έχουν πλάσει οι άλλοι γι’ αυτούς. Ένας επιτυχημένος Έλληνας δημοσιογράφος, που φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας, αποφασίζει να κυνηγήσει τ’ όνειρό του στην Αμερική. Μια απρόσμενη είδηση, η αυτοκτονία του μεγάλου του αδελφού, πυροδοτεί μέσα του ένα κύμα από ερωτηματικά και αναμνήσεις και του προσφέρει τελικά την «πρώτη ύλη» για το πρώτο του μυθιστόρημα. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας μεταξύ Ελλάδας και Νέας Υόρκης από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ως τις μέρες μας. Η Ελλάδα μιας άλλης εποχής, τα underground μπαράκια της Θεσσαλονίκης, οι κοσμικές παραλίες της Μυκόνου, οι celebrities στην Αθήνα, και η Νέα Υόρκη των γρήγορων ρυθμών και των εύκολων συναισθημάτων. Μια ιστορία για όσους παλεύουν ενάντια στην εικόνα που έχουν πλάσει οι άλλοι γι’ αυτούς.
Με ένα σχεδόν σαδιστικό πάθος ο συγγραφέας λατρεύει να βασανίζει τους ήρωές του επιλέγοντας πρόσωπα στα οποία ο καθένας αναγνωρίζει τη δική του σκοτεινή πλευρά. Έναν τέτοιο  ήρωα επέλεξε για κεντρικό πρόσωπο του νέου του μυθιστορήματος.

12.             ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ «Ποτέ μη λες για πάντα»
 Εκδόσεις Άνεμος



Μια γριά μάγισσα και τα φυλαχτά του έρωτα. Ζωές ανθρώπων που μπερδεύονται και μπερδεύουν. Ο Φίλιππος, η Μαίρη και ανάμεσα τους το αύριο να εκδικείται στο χθες! Όταν ο έρωτας έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο τον θάνατο, ποιος άραγε βγαίνει νικητής; Όταν η ζωή ντύνεται μοναξιά, ποιοι αόρατοι φύλακες αρχαίων μυστικών μπορούν να σε βοηθήσουν; Στη Ρόδο του σήμερα ταξιδεύει μια γόνδολα από τη Βενετία, τραγουδά αμανέδες μια όμορφη Τουρκάλα, κι ένας προδομένος έρωτας γράφει γράμματα που τα κλείνει σε μπουκάλια και τα πετά στη θάλασσα για να τα βρεις εσύ. Να βρεις εσένα, κάπου στο ψέμα και την αλήθεια των ηρώων αυτού του βιβλίου. Μια μεταφυσική ιστορία που, όμως, κάποιοι κάπου την έζησαν ή την ζουν ακόμα…



13.             ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ «Το ορκίζομαι στις ρυτίδες μου» Εκδόσεις Ινφογνώμων






Που πάνε οι ψυχές όταν φεύγουν; Το αιώνιο ερωτηματικό. Επτά γυναίκες κι ένας άντρας… Επτά ιστορίες γυναικών με πρωταγωνιστές στα κεφάλαια της ζωής τους, τον έρωτα, την εγκατάλειψη, την ευθύνη, την χαρά, την προδοσία, τον θάνατο, την συνέχεια. Μία ιστορία ανδρός με κυρίαρχο τέμπο στην ζωή του, την εντιμότητα, την παραπλάνηση, την φυγή, την αναζήτηση, την αγάπη. Κι ένας παρατηρητής… Εκείνος της σιωπηρής μαρτυρίας. Εκείνος της ψυχής. Εκείνος, που σαν από μηχανής Θεός δείχνει τον δρόμο. Αυτόν που πρέπει να κάνουμε. Ένας είναι. Ο δικός μας.



14.             ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΔΙΠΛΑΡΗ «Μαγ(ειρ)ικές Ιστορίες»
Εκδόσεις Το ανώνυμο βιβλίο




Τι μυστικά κρύβει η Τουρλού ζωή του παπα-Φώτη; Και ποια είναι η Σκορδόπιστη με τον αλκοολικό σκύλο; Visanto: κρασί ή εραστής; Που εξαφανίστηκε η Σουλάρα; Την πήρε μαζί του ο Ξενοφών; Ποιος θα φτιάξει τα Κόλλυβα για την Μπάρμπι; Μήπως η βασίλισσα της σάλτσας; Να σας τρατάρουμε ένα Νεραντζάκι; Ή μήπως προτιμάτε ένα κομμάτι απ’ το Ψωμί της αγάπης; Λίγη Φανουρόπιτα; Μάσκα ομορφιάς με Καφέ; Φυσικά! Και μετά λέμε και το φλιτζάνι. Και οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε Γιουβέτσι και να κάνετε ταξίδια με μια Πίτσα. Ό,τι προτιμάτε. Ιστορίες που μαγειρεύονται… Ιστορίες που μαγεύουν. Και συνταγές που αφηγούνται ιστορίες… Απολαύστε τις! 

15.             ΝΙΝΟ ΑΥΓΕΡΗΣ «Οι Μάγισσες των Ιωαννίνων»





Ιωάννινα 1781, Είμαι η Πάμβα ή αλλιώς Λενιώ κι αυτή είναι η ιστορία μου. Μια όχι και τόσο συνηθισμένη ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη μυστικά, πάθη, πολέμους, αγάπη και μίσος. Η ζωή μου δεν ήταν παραμύθι, ούτε η ζωή της μάνας μου, ούτε η ζωή της γενιάς μου. Γνώρισα την κακία και το μίσος από τα μικράτα μου, από τότε που μπορούσα να καταλάβω τον εαυτό μου, από τότε που ξεστόμισα τις πρώτες μου λέξεις. Έμελλε να ζήσω ανάμεσα σε γενιές μαγισσών και να μεγαλώσω μέσα σε διχόνοιες και πολέμους κυριαρχίας. Κάθε χρόνος της ζωής μου ήταν και μια δοκιμασία. Κάθε ημέρα της ζωής μου ήταν κι ένα καινούργιο μάθημα. Κάθε μάθημα ήταν ένα δαχτυλίδι φωτιάς που με θέριευε και με μεγάλωνε ολοένα και περισσότερο. Πέθανα κι αναστήθηκα πολλές φορές, όχι μόνο σωματικά, μα και ψυχικά. Κάθε φορά, αυτός ο θάνατος με έκανε πιο δυνατή, πιο ισχυρή. Στο τέλος πάντα κράταγα το κεφάλι μου ψηλά, μέχρι που έγινα η ίδια φωτιά κι έκαψα τους εχθρούς μου μια για πάντα. Στη σύντομη, αλλά πολυτάραχη ζωή μου, ένα πράγμα έμαθα πολύ καλά, ότι η δόξα, η αλήθεια κι η εξουσία, έχουν τιμήματα πολλά και ματωμένα. Μαγικά και ξεχασμένα μαντζούνια, μαχαίρια προδοσίας, δηλητήρια από δόλιες μάγισσες, φιλίες με τη μορφή φιδιού, ευχές και κατάρες. Με αυτά ήταν γεμάτα τα παιδικά μου χρόνια και τα χρόνια που ακολούθησαν την εφηβεία μου. Όλα αυτά έγιναν για εμένα. Για να καταστρέψουν την τελευταία μιας γενιάς άξιων, καλών κι αγαθών μαγισσών. Αλλά η καταστροφή μου, έγινε καταστροφή των εχθρών μου κι εγώ έγινα ο Φοίνικας που αναγεννιέμαι από τις στάχτες μου, για να διηγηθώ την ιστορία μου. Αναγεννήθηκα κι ήρθε η στιγμή, μέσα από τον τελευταίο των τελευταίων της γενιάς μου, να σας διηγηθώ την ιστορία μου. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που θα το κάνετε κομμάτι σας, θα το ζήσετε δυνατά μέχρι την τελευταία του σελίδα και θα το θυμάστε για πάντα.



16.             ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΟΥΡΙΔΑΚΗΣ «Γυναικεία πόδια σε αντρικά παπούτσια» Εκδόσεις Γαβριηλίδης



Εννέα διηγήματα. Εννέα ταξίδια σε διαφορετικούς προορισμούς. Ταξίδια που κρύβουν εκπλήξεις. Ο έρωτας, η φιλία, η κοινωνία… είναι τα θέματα που με διεισδυτικό και απολαυστικό χιούμορ διαπραγματεύεται ο συγγραφέας.

17.  JO NESBO Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ                   αστυνομικό Σειρά: Βιβλία pocket
         Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη




Μεγάλα βιβλία, μικρές τιμές  Βιβλία για κάθε τσέπη
Το ελληνικό pocket είναι πραγματικότητα
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν βιβλία τσέπης με την αυθεντική έννοια του όρου: βιβλία δηλαδή γνωστών συγγραφέων που έκαναν ήδη μια πετυχημένη πορεία στην ελληνική αγορά με την κανονική τους έκδοση και αρκετό χρόνο μετά την έκδοση αυτή επανακυκλοφορούν σε μικρό σχήμα, σε πολύ χαμηλή τιμή.  ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΙΟΝΙ
Ένα αγοράκι ξυπνά και αναζητά τη μητέρα του. Όμως στο σπίτι δεν είναι κανείς και στον κήπο τους ανακαλύπτει έναν χιονάνθρωπο με το αγαπημένο φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στον λαιμό του.
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ
Καθώς ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνά τους, ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.
Όταν διαπιστώνουν την εξαφάνιση και άλλης μιας γυναίκας, οι χειρότερες υποψίες του Χάρι Χόλε επιβεβαιώνονται: για πρώτη φορά στην καριέρα του θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν σίριαλ κίλερ που παίζει στην έδρα του.

18.              ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ «Το ταξίδι της Ελπίδας»
 Εκδόσεις Ψυχογιός





Πειραιάς 1967. Το πλοίο Ελπίς σαλπάρει για Αυστραλία, μεταφέροντας εκατοντάδες διαφορετικούς ανθρώπους με μια κοινή ελπίδα∙ μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσά τους και η Ελπίδα, που ταξιδεύει με πλαστή ταυτότητα, κουβαλώντας μαζί της το φρικτό μυστικό της. Ένας ώριμος επιχειρηματίας, πρώην ναυτικός, ο γοητευτικός γιατρός του πλοίου, μια απελπισμένη γυναίκα που αναζητά το παιδί της στη μακρινή ήπειρο, μια νεαρή κοπέλα που πηγαίνει στην Αυστραλία να παντρευτεί χωρίς τη θέλησή της είναι μερικά από τα πρόσωπα που θα γνωρίσει κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού και που θα σημαδέψουν τη ζωή της για πάντα.  Άραγε θα καταφέρει να φτάσει στο λιμάνι της λύτρωσης και της ευτυχίας ύστερα από τριάντα ολόκληρες μέρες μέσα σ’ αυτό το πλοίο; Διασχίζοντας ωκεανούς, γνωρίζοντας για πρώτη φορά εξωτικά μέρη και άγνωστους πολιτισμούς, θα καταφέρει να απαλλαγεί από όσα την κρατούν δέσμια στο σκοτεινό παρελθόν της; 
Θα το ανακαλύψετε σαλπάροντας μαζί με την Ελπίδα στο συναρπαστικό της ταξίδι…

19.             ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΤΗΣ «Ο Άγγελος που έχασε το δρόμο για τον    Παράδεισο»  Εκδόσεις Ψυχογιός




                                                       


Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Άγγελος, μαζί με χιλιάδες συμμαθητές του, κατέβηκε στους φλογισμένους δρόμους της Αθήνας. Για να απαντήσουν στη βαρβαρότητα των αστυνομικών, στην υποκρισία των πολιτικών και στον εκμαυλισμό μιας κοινωνίας που αργοπέθαινε. Εκείνη την άγρια νύχτα του Αγίου Νικολάου βρέθηκε για πρώτη φορά από το πεδίο της θεωρίας στο πεδίο της μάχης, και όταν εκσφενδόνισε την πρώτη του μολότοφ, ήταν σαν να περνούσε, με μια τελετουργική κίνηση, οριστικά στον κόσμο της ενηλικίωσης. Συνεπαρμένος από τον ρομαντισμό της νιότης, αναζητούσε ανάμεσα στα οδοφράγματα και στις φωτιές, όπως και τα χιλιάδες παιδιά της τάξης του με τα sneakers και τα hoodies, μια απάντηση σε όσα τον έκαιγαν βαθιά μέσα του. Μια απάντηση σε όσα δεν έβρισκε στα βιβλία. Και τότε συνειδητοποίησε πως, όπως έλεγε και ένα σύνθημα για εκείνες τις ημέρες, ο Δεκέμβρης δεν ήταν απάντηση, ήταν ερώτηση. Φοιτητής πια, άρχισε να απομακρύνεται από το σπίτι του. Και όταν τηλεφωνούσε καμιά φορά, το έκανε πάντα με απόκρυψη. Μέχρι που χάθηκε. 

Τον Φεβρουάριο του 2012, τις μέρες που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν οργισμένοι στους δρόμους απέναντι στα ανθρωποφάγα μνημόνια, οι γονείς του Άγγελου ακούνε εμβρόντητοι στο δελτίο των οκτώ πως το παιδί τους καταζητείται ως ληστής τραπεζών και επικίνδυνος τρομοκράτης. 

Ο καταζητούμενος Άγγελος ακροβατεί πλέον στην κόψη της ζωής του: Αν ο Δεκέμβριος ήταν ερώτηση, τότε ο Φεβρουάριος ήταν απάντηση;

20.             ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ «Σκιές Αίματος»  
Εκδόσεις Global Fleur De Lis



Ποιος ελέγχει τις καταχθόνιες δυνάμεις;
Σε τι αποσκοπούν;
Υπάρχουν μυστικοί οργανισμοί;
Ποιος πολεμούσε το κακό στη διάρκεια των αιώνων;
Οι πράξεις ενός και μόνο ανθρώπου μπορούν να αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης;
Ένας άνθρωπος, 1945
ένα μυστικό, 1977
μια ανακάλυψη, 2008
Μοίρα ή τύχη;

Ο Ματθίας Άντκινς ανακαλύπτει στη σοφίτα του παππού του ένα σωρό κρυφά αντικείμενα που τον οδηγούν σε ένα κυνήγι του παρελθόντος όπου και αποκαλύπτονται πολλά οικογενειακά μυστικά… ίσως και το ίδιο του το μέλλον.
Ένα άγριο κυνηγητό σε Αργεντινή, Παρίσι, Οκλαχόμα και Νέα Υόρκη που κρατάει πάνω από 70 χρόνια. Το τάγμα του Φοίνικα έναντι στο Άδυτο, το φως ενάντια στο σκοτάδι. Τι σχέση έχει η θρυλική οργάνωση αντικατασκοπίας των Ναζί με έναν νεαρό επιστήμονα του 21ου αιώνα;
Πώς μπορεί ένα μήνυμα να παραδοθεί μετά από τριάντα χρόνια χωρίς να πέσει σε λάθος χέρια; Τι αξία αποκτά η οικογένεια όταν μαθαίνεις ότι κληρονόμησες μια επικίνδυνη αποστολή η οποία θα καθορίσει την πορεία της ιστορίας;
Το βιβλίο, Σκιές αίματος, είναι ένα μυθιστόρημα που σε κάνει πολλές φορές να σταματήσεις για να σκεφτείς πως τα ιστορικά γεγονότα δεν αποτελούν αναγκαστικά παρελθόν…
Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε σύγχρονες μηχανές αναζήτησης για να ερευνήσετε και τα κατανοήσετε σε βάθος το νόμημα των ιστορικών γεγονότων. Ποιος ξέρει, μπορεί κάπου εκεί έξω να βρίσκεται ακόμη ένας Ματθίας…


21.             ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ « Άσπρα γάντια»
Εκδόσεις Παπαδόπουλος




Ισπανία, Ολλανδία, Βρετανία, Νότια Αφρική… Τα γεγονότα του παρελθόντος είναι πολύ έντονα και πολύ σκοτεινά –κανείς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος.
Ο Μάικ Ζάκρος, σπουδαγμένος μπάτλερ και κοσμοπολίτης, βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια στο Λονδίνο στην υπηρεσία της βασιλικής οικογένειας. Έχει δεσμό με την Νικόλ, σκοπεύουν να παντρευτούν. Όλα κυλούν ήρεμα μέχρι την ημέρα που χτυπάει το τηλέφωνο. Ο κυρ Γιώργος, μια παλιά γνωριμία από την Ελλάδα, του ζητάει  να γυρίσει στην Αθήνα για να ξεπληρώσει κάποιο παλιό του χρέος. Ο κυρ Γιώργος είναι ο πιο ισχυρός μαφιόζος της χώρας. Ο Μάικ του χρωστάει τη ζωή του (και πολλές χιλιάδες ευρώ). Αποστολή του είναι να προσληφθεί στην κατοικία του πρέσβη της Αφρικής και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Μια παλιά βεντέτα κι ένα τεράστιο μίσος χωρίζει τους δυο άντρες. Ο Μάικ θα βρεθεί ανάμεσά τους, μπλεγμένος περισσότερο από όσο είχε φανταστεί.

Τα Άσπρα Γάντια είναι ένα σκοτεινό μυθιστόρημα γραμμένο με κινηματογραφικό ρυθμό, με έντονη δράση, γρήγορες εναλλαγές, πολλά πρόσωπα, αναπάντεχες ανατροπές και πολλά κρυμμένα μυστικά. Ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με φόντο τη σημερινή Αθήνα.

22.             ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ «Εκ Νεκρών» Εκδόσεις Λυκόφως





  Ένα σκοτεινό μυθιστόρημα τρόμου/μυστηρίου είναι το βιβλίο του Γιώργου Γιώτσα, με τον τίτλο «Εκ Νεκρών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.
Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος ο Χρήστος Ιωάννου, ο οποίος αποκρύπτει ακόμη και από τη γυναίκα του ένα μυστικό που τον στοιχειώνει. Ένας φόνος που ήταν δυστύχημα, ένας φόνος που δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά έγινε. Ένας άνθρωπος πέθανε εξαιτίας του και μάλιστα φρικτά.
Οι τύψεις όμως θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα τον απασχολήσει, όταν ο Χρήστος Ιωάννου φύγει από τη ζωή και ανακαλύψει ότι δεν υπάρχει ούτε παράδεισος, ούτε κόλαση...
Ένας άνθρωπος που μπορεί να κερδίσει ξανά τη ζωή, ή να χάσει για πάντα ολόκληρη την ύπαρξή του.
Δέσμιος σε έναν τόπο γεμάτο φως, σε έναν τόπο ζωντανό, με μια καρδιά από σκοτάδι και φρίκη.
Η έκδοση περιλαμβάνει artwork από τον Παναγιώτη Τσαούση (που έχει φιλοτεχνήσει και το εξώφυλλο) και την Έλενα Τσιμόγιαννη.

23.             ΜΗΛΕΒΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ – ΛΥΔΙΑ ΨΑΡΑΔΕΛΛΗ «Το Μυστικό της Καρυδιάς» Εκδόσεις Εντύποις




Πορεία γεμάτη ανατροπές, ένα τέλος βγαλμένο μέσα από την καρδιά, σε ένα ταξίδι που ένωσε τις μοίρες τόσων ανθρώπων. Μια γνωριμία που αποκαλύπτει τα πάντα, ή μήπως όχι;
Το μυστικό της καρυδιάς, που εξουσίασε ζωές και χάραξε ανεξίτηλες πληγές, βασικό πιόνι στα παιχνίδια που παίζουν οι δύο ηρωίδες της ιστορίας. Όταν συναντιούνται, η Έλσα και η Τζένη, τίποτα δεν τις προετοιμάζει για τα γεγονότα που θα τις δοκιμάσουν. Θαμμένα μυστικά, έρωτες, επαγγελματικοί αγώνες, ένα σχέδιο φόνου και συνεχείς ανατροπές, συγκροτούν έναν αγώνα ζωής στον οποίο θα παλέψουν μαζί. Ποιος θα είναι ο νικητής;
Μια ιστορία για δυο νέες γυναίκες που γνωρίζονται τυχαία, αλλά τελικά τους ενώνουν πολύ περισσότερα από μερικά προφανή γεγονότα. Μοιράζονται μια κοινή μοίρα που συνδέει τους περισσότερους ανθρώπους του λεγόμενου πολιτισμένου κόσμου, όπου η επιτυχία και η ευτυχία καθορίζονται από συγκεκριμένα κριτήρια και η ευθύνη της αποτυχίας συνήθως βαραίνει το άτομο. Μερικές φορές τα φέρνει έτσι η τύχη ώστε να γίνεται λίγο πιο φανερό πόσο αληθινά είναι τα κριτήρια αυτά και πού μπορεί τελικά να οδηγήσουν.

24.             ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ «Την Κυριακή έχουμε Γάμο» Εκδόσεις Διόπτρα





…Ο γάμος γίνεται την Κυριακή και προκαλεί την ανατροπή στο ταξίδι. Ταξίδι στο παρατεταμένο καλοκαίρι μιας γυναίκας στα μαύρα και του μικρού γιου της. Μάνα και παιδί πενθούν έναν άντρα χαμένο στα χρόνια του πολέμου. Πληροφορίες δεν υπάρχουν παρά μόνο υποθετικό πένθος, υποθετική ορφάνια.
Και τώρα το ταξίδι. Μακρινό καλοκαιρινό ταξίδι από την Αθήνα στον Έβρο, ταξίδι φορτωμένο δισταγμούς και επιθυμίες. Εκεί θα ’ρθουν αντιμέτωποι με όλα τα διλήμματα της ζωής τους, επώδυνα και γεμάτα από τις χαρές που τους λείπουν. Πάνω τους, μια ύπουλη συναστρία ειρωνικών αστερισμών και μέσα σ’ όλα ο γάμος, σαν οξύμωρο περιστατικό μεταξύ τρελού πανηγυριού και τραγωδίας.
Οι ήρωες της ιστορίας αυτής θα παίξουν και θα μπλεχτούν μέσα στον χρόνο. Στο παρόν και στο μέλλον, με τις τρικλοποδιές του αορίστου… Γι’ αυτό και τα αισθήματά τους, έντονα όσο ποτέ, θα ενηλικιωθούν με επικίνδυνη ταχύτητα. Μέσα από τη ματιά του παιδιού κι ενός καλοκαιριού με συστατικά τον έρωτα, το πάθος, τον θάνατο και το γέλιο. Όπως η ίδια η ζωή. Και πίσω απ’ όλα ο γάμος, σαν πρόσχημα σοβαρό, με την αστεία αθωότητά του.
Τώρα τι σχέση μπορεί να έχει ο Ιορδάνης Μακρής με τον Ιορδάνη Λεοντίου και την κοινή τους λαχτάρα για το ταξίδι-περιπέτεια, ας το αφήσουμε σε όσους συμμερίζονται τους γρίφους και αποδέχονται την πρόσκληση στον γάμο της Κυριακής.

25.             ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ «Φόνος 5 Αστέρων» Εκδόσεις Διόπτρα



Δεκέμβριος 2004. Δέκα χρόνια πριν…
Ένα μικρό κοριτσάκι ξεφεύγει από την προσοχή των γονιών του και πνίγεται στη λίμνη Στυμφαλία. Μερικά μέτρα πιο πέρα μια άγνωστη φιγούρα το παρατηρεί μέχρι το τέλος.

Δεκέμβριος 2014. Δέκα χρόνια μετά…
Κάθε χρόνο, την ίδια μέρα, ο μεγιστάνας του τουρισμού Γιάννος Ασλάνογλου οργανώνει ένα μεγαλειώδες οικογενειακό δείπνο στην έπαυλή του στη Φιλοθέη. Φέτος, ακριβώς τα μεσάνυχτα, βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιό του με την πόρτα κλειδωμένη από μέσα.
Λόγοι υγείας; Ατύχημα; Φόνος;

«ΦΟΝΟΣ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ» ουρλιάζουν πανευτυχή τα πρωτοσέλιδα: O φόνος «πουλάει». Και σε έναν ιδιοκτήτη αλυσίδας ξενοδοχείων 5 αστέρων, μόνο ένας φόνος 5 αστέρων αρμόζει. Η κόρη του μαζί με τη φίλη της δημοσιογράφο ξεκινούν μια αγωνιώδη έρευνα που θα τις βυθίσει στα πιο σκοτεινά στρώματα της «καλής» κοινωνίας. Από τη Βοστόνη στο Λονδίνο και από το Λονδίνο στην Αθήνα, οι δρόμοι της νύχτας θα τις οδηγήσουν σε μυστικά και ψέματα. Σε κληρονομιές, εκβιασμούς και κρυμμένα πάθη. Σε θαμμένες αλήθειες κι ερωτικά σκάνδαλα. Όλα μαζί συνθέτουν ένα σκοτεινό μείγμα μέσα σε μια κλεψύδρα που αδειάζει. Και αδειάζει γρήγορα. Γιατί στην πραγματικότητα απομένουν μόνο 24 ώρες μέχρι ο δολοφόνος να ξαναχτυπήσει.

26.             ΕΡΜΟΛΑΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΥ «Για το νόημα της ζωής καλά πάω;» Εκδόσεις Το Ανώνυμο Βιβλίο




ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΛΑ ΠΑΩ?
    (ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ 2 ΠΡΟΣΩΠΑ)
       
   Είσαι Μοναδικός! Η ζωή είναι ωραία! Πίστεψε στον εαυτό σου και όλα μπορούν να συμβούν! Τα εμπόδια είναι μεταμφιεσμένες ευκαιρίες! Η πιο σκοτεινή ώρα της νύχτας είναι λίγο πριν ξημερώσει! Αγάπησε  τον εαυτό σου και θα σε αγαπήσουν αμέσως και οι άλλοι! Πως όμως αγαπάς τον εαυτό σου? Πως πιστεύεις σε αυτόν? Πως ανακαλύπτεις την μοναδικότητά του? Πως καταλαβαίνεις ότι η ζωή είναι ωραία? Πως παίρνεις δύναμη να συνεχίσεις όταν είσαι απογοητευμένος από την ζωή και τα βλέπεις όλα μαύρα? Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βασανίζουν την ηρωίδα του έργου αλλά και όλον τον κόσμο ,αιώνες τώρα. Σίγουρα την απάντηση την έχουν οι ειδικοί σκέφτεται ‘’εκείνη’’ και ζητάει βοήθεια από ‘’εκείνον’’. Αλλά ποιοί τελικά είναι οι «ειδικοί» και ποιός έχει το κλειδί για το νόημα της ζωής? Τι είναι επιτέλους η ευτυχία? Υπάρχει θεός? Ποιός είναι ο σκοπός του ανθρώπου στη ζωή? Ποιά είναι η αλήθεια? Από που ερχόμαστε και που πάμε?...μισό….2 μπύρες και μια τυροσαλάτα ακόμα αδερφέ!!

27.             ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ «Κρυφή Πόρτα» Εκδόσεις Μεταίχμιο



          Στην Κρυφή πόρτα ο Αλέξης Πανσέληνος αφηγείται μια σύγχρονη ιστορία που διαδραματίζεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ασκληπιού. Πώς μια ενδιάμεση πόρτα ανάμεσα σε δύο διαμερίσματα δίνει την αφορμή σε μια ιδιόμορφη σχέση να αναπτυχθεί. Ενώ η πόλη παρακμάζει και καταστρέφεται, ένας άντρας πασχίζει να διασώσει κάποια ψήγματα ευτυχίας κλεισμένος στο μικρό του διαμέρισμα, απομακρυσμένος από τους παλιούς του φίλους, χωρισμένος από τη γυναίκα του, βιοποριζόμενος από μεταφράσεις και φιλοδοξώντας να εκδώσει κάποτε ξανά ένα βιβλίο δικό του. Πολιορκημένος από τις απειλές της καθημερινότητας, με τα λεφτά του να τελειώνουν και την ηλικία του να πλησιάζει τη φθορά, θέλει να εξασφαλίσει την ύπαρξή του μικραίνοντας τον ορίζοντά της ώστε να μην εκτίθεται σε κίνδυνο. Μετρά τις αμοιβές από τις μεταφράσεις που κάνει, υπολογίζει τα έξοδα που αυξάνουν μέσα στην κρίση του τόπου και διατηρείται ζωντανός με το ελάχιστο οξυγόνο που του επιτρέπει ένας κύκλος μικρών, ελάχιστων απολαύσεων και μιας μετρημένης ζωής. Όμως η συναισθηματική του απάθεια κινδυνεύει από μια απρόσμενη εισβολή μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Το ξεχασμένο παρελθόν του επιστρέφει σαν απειλή και εκτροχιάζει τη ζωή του. Μια ζωή που μοιάζει να ακολουθεί τη μοίρα της ίδιας της πόλης. Ένα αριστοτεχνικό μικρό μυθιστόρημα από έναν σπουδαίο συγγραφέα.



28.             ΑΛΗΘΕΙΑ Λ. ΕΥΠΡΑΞΙΑΔΟΥ «Ιστορίες από τους Δρόμους των Καραβανιών» Εκδόσεις Ινφογνώμων



Φαίνεται από πάντοτε ήταν ανάγκη ζωής για όλους τους λαούς της γης να πλάθουν μύθους, θρύλους και παραμύθια.
Από τα πολύ παλιά ακόμη χρόνια, αυτά κυκλοφορούσαν από χώρα σε χώρα… μαζί με τα προϊόντα του κάθε τόπου. Από όλα τα μέρη που περνούσαν οι ναυτικοί, οι έμποροι και τα καραβάνια μετέφεραν τον τρόπο ζωής τους, την τέχνη τους, τη θρησκεία τους και γενικά τη στάση τους μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία του τόπου τους. Μέσα από τους δρόμους του εμπορίου, οι άνθρωποι διαθέτωντας και πουλώντας τα εμπορεύματά τους επικοινωνούσαν μεταξύ τους και αντάλλασαν ιδέες, θρησκείες και πολιτισμούς.
Έτσι λοιπόν Πέρσες, Άραβες, Ινδοί και Κινέζοι, με τα καραβάνια τους, μαζί με τα μεταξωτά, τα μπαχαρικά και τις περιπέτειες του ταξιδιού, κουβαλούσαν παράλληλα τα έθιμα, τις ιστορίες, τα τραγούδια και τα παραμύθια τους.
Μέσα από όλα αυτά ξεπήδησαν και οι λογής-λογής παραμυθάδες…
Ένας από αυτούς τους παραμυθάδες είναι ο Ισμαήλ, ο οποίος μας αφηγείται μερικές ιστορίες που άκουσε και έμαθε από άλλους παραμυθάδες και ταξιδευτές.

29.             ΧΡΗΣΤΟΣ Ι. ΔΟΥΛΗΣ «Με την Αναράιδα»
 Εκδόσεις Οδός Πανός




Μια σκοτεινή Ελλάδα γεμάτη μυστήριο, με οπτασίες να περνάμε μέσα από τις σελίδες σαν φαντάσματα. Οι Σουλιώτισσες χορεύουν ανέκφραστες, οι γυναίκες ζούνε έρωτες και χαμούς καθώς περνάνε έναν αιώνα στις άκρες της χώρας με βλέμματα χαμηλωμένα… Μυθοπλασίες, ιστορίες λίγο spooky και βαθιά μεταφυσικές, σε μια ροή που δεν σε αφήνει να σηκώσεις κεφάλι, ίσως ούτε καν να κοιμηθείς τη νύχτα. Το βιβλίο του Χρήστου δεν είναι ανάλαφρο αλλά ούτε η Ελλάδα είναι, δεν ήταν ποτέ: την ανατέμνει σαν να προσπαθεί να την αναστήσει, μια και δεν γίνεται να την εξηγήσει…
Μανίνα Ζουμπουλάκη

30.             ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ – ΖΑΙΡΗ «Βαθύ Γαλάζιο» Εκδόσεις Ψυχογιός






«Είσαι η μικρή Πορτοκαλένια μου!» της ψιθύρισε. 
Μέθυσε εκείνη από τον χυμό του ήλιου και έγειρε το κεφάλι της και δέχτηκε να γίνει σιγά σιγά η μικρή Πορτοκαλένια του. Η φωνή του την έστελνε ψηλά, πιο ψηλά κι από τους εφτά ουρανούς του ποιητή του, το πάθος του την παράσερνε. Κι όλα μαζί έγιναν ένα: ο έρωτας… 

Η Αλίκη προδίδει τον άντρα που αγαπάει, χαϊδεύει τις πληγές της στην αγκαλιά ενός παιδιού. Ο Γιάννης απογοητεύεται από την απόρριψη, μετατρέπει το μίσος του σε εκδίκηση. 
Η Χριστίνα νιώθει ευάλωτη μπροστά στον έρωτα, πληρώνει ακριβά το τίμημά του. 
Ο Αλέξανδρος ταξιδεύει τα όνειρά του στα σκληρά μονοπάτια της αλήθειας. 
Τέσσερις ήρωες που παλεύουν με τους ανέμους της ζωής τους, με τα παιχνίδια της ψυχής τους και οδηγούνται στην κάθαρση μέσα από αλλεπάλληλες ανατροπές. Και ανάμεσά τους η αγάπη. Που υπομένει και συμπάσχει, χορεύει και τραγουδάει. Που είναι ουρανός και θάλασσα μαζί. Και γίνεται ένα. 
Ένα μαγευτικό βαθύ γαλάζιο.

+ 1.  ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΟΥΜ «Γυμνός σε Κοινή Θέα» Εκδόσεις Καστανιώτη



Ο ποιητής μεταμορφώνεται σε αερόστατο και ανακαλύπτει την ερωμένη του σε χώρα εξωτική. Η κυρία Μαίρη κυνηγάει ερωτικές στιγμές στην Αίγυπτο, στην «αγκαλιά του ποταμού». Το πλοίο «Μαριωρή» γίνεται αντικείμενο ερωτικού πόθου. Η Φελίντα Τσέτουλα γοητεύεται από άντρες που όχι μόνο επαγγέλλονται τον θάνατο, αλλά τον γεύονται κιόλας. Ο Φλορίν και η Σορίνα αναζητούν στην Ελλάδα το όνειρο. Ο άρρωστος συγγραφέας σκιαγραφεί το πορτρέτο της αναγνώστριάς του. Η Μπερτούλα Πεζικού (Τούλα) παραπαίει ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα. Ο Αδάμ και η Εύα με διαφορετική ματιά. Το λικέρ του θανάτου, το τέρας και η πεντάμορφη, η πανσέληνος του Αυγούστου και τα δεινά που αυτή μπορεί να επιφέρει.

Διηγήματα για τον έρωτα και τον θάνατο, για ανθρώπους που προσπαθούν να ζωντανέψουν τους ερωτές τους, για πρόσωπα που βιώνουν το πάθος και την παραφορά ξεπερνώντας τα όριά τους, φτάνοντας συχνά μέχρι το τέλος.



ME THN YΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ
ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΕΙΟΥ "ΑΘΗΝΑ"
Αθηνάς 8 Κορυδαλλός
τηλ. 210 4952319
athinabookshop@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βιβλιοπρόταση | Ο καημός κάθε γυναίκας | Έρικα Γιονγκ | Εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

  Σειρά: Σύγχρονη Λογοτεχνία, 127 Τίτλος: Ο καημός κάθε γυναίκας Συγγραφέας: Έρικα Γιονγκ ISBN: 978-960-208-536-3 Σχήμα: 14 x 21 εκ....