Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ COMPOSTELA ΣΕ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Το Διεθνές Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου Compostela 2016
απονεμήθηκε στον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Ίριδα Σαμαρτζή
σε ειδική τελετή στο Σαντιάγκο δε Κομποστέλα



Το 9ο Διεθνές Βραβείο Εικονογραφημένου βιβλίου Compostela απονεμήθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στο συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και την εικονογράφο Ίριδα Σαμαρτζή, για το έργο με τίτλο Ένα τελευταίο γράμμα σε μία συγκινητική τελετή στο Δημαρχείο του Santiago de Compostela, στη Γαλικία της Ισπανίας. 

Στη φετινή, κατά σειρά διοργάνωση του βραβείου, συμμετείχαν 240 πρωτότυπα έργα από 24 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Τα υποψήφια έργα, πρέπει να είναι πρωτότυπα, ανέκδοτα εικονογραφημένα βιβλία, στα οποία εικόνα και λόγος λειτουργούν στην αφήγηση αλληλοσυμπληρούμενα και κατατίθενται με ψευδώνυμο, σε μία από τις 5 γλώσσες της Ιβηρικής Χερσονήσου. Η διοργάνωση είναι του Τμήματος Παιδείας & Πολίτη του Δημαρχείου του Santiago de Compostela και του Ισπανικού εκδοτικού οίκου Kalandraka.

Το σκεπτικό της επιτροπής για τη βράβευση
Η Επιτροπή μέτρησε την «ισορροπία ανάμεσα στο κείμενο και την εικονογράφηση που δημιουργεί ένα αρμονικό σύνολο» καθώς και τη «συνοχή της αφήγησης που εκπέμπει αισιοδοξία και τρυφερότητα». «H αισθητική προσέγγιση αναδεικνύει την πλαστική σύνθεση, που κυριαρχείται από γραμμές και κολάζ και μας μεταφέρει σε ένα υποβλητικό, νησιωτικό τοπίο Μεσογείου». 

Το βραβευμένο βιβλίο κάθε χρονιάς, μεταφράζεται και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Kalandraka σε όλες τις γλώσσες της Ιβηρικής Χερσονήσου (ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, βασκικά, γαλικιανά). Στην ελληνική γλώσσα το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2017 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου